#Jak jeść więcej warzyw
Zdrowe odżywianie i zdrowy styl życia to przede wszystkim zdrowe nawyki żywieniowe. Większa świadomość tego co jemy i jak jemy oraz jakie produkty wybieramy w sklepie. To daje przewagę nad rozpisywanymi dietami, których efekt jest krótkotrwały. Odrzuć rygorystyczne diety i zmień swoje nawyki na stałe, a zobaczysz efekty na zawsze. Pierwszą zasadą, którą proponuje wprowadzić jest jedzenie warzyw do każdego posiłku.
Co zyskasz?
Świeże warzywa to bogactwo naturalnych witamin i składników odżywczych. Jedząc regularnie warzywa wzmocnisz naturalną odporność organizmu, zapobiegniesz chorobą cywilizacyjnym. Badania dowodzą, że jedząc do każdego posiłku warzywa, zjadamy mniej kalorii i w konsekwencji nasza waga ciała spada. Poza tym warzywa zawierają dużo błonnika, który poprawia pracę jelit i sprawia że na dłużej pozostajemy najedzeni. Jednocześnie jedząc je do każdego posiłku, szybciej poczujesz się syty, bo wypełniasz nimi żołądek. Warzywa mają mało kalorii w porównaniu do swojej objętości.
Znajdź bazarek 😉
Aby zacząć jeść warzywa lub zwiększyć ich ilość w codziennej diecie przyda Ci się miejsce gdzie kupisz świeże produkty. Osobiście najbardziej lubię kupować warzywa na straganach i w sprawdzonym osiedlowym bazarku, zamiast w dużych supermarketach. Dostawcy mają zawsze świeże i sezonowe warzywa w niższych cena. Znajdź takie miejsce w swojej okolicy i raz lub dwa razy w tygodniu wybierz się na warzywne zakupy.
Wybieraj świeże, sezonowe warzywa
.
Czy zauważyłeś że pomidory w zimę nie mają smaku? Takie warzywa są uprawiane pod sztucznym światłem i solidnie nawożone, często sprowadzane są z odległych części świata, dojrzewające w kontenerze zamiast na słońcu. Dlatego wybieraj te warzywa na, które akurat jest obecnie sezon. Masz wtedy pewność, że są świeże i cena jest zawsze najniższa.
Wrzesień to miesiąc obfitujący w bakłażan, brokuły, buraki, cukinię, fasolkę szparagową, kalafior, kalarepę, kapustę, kukurydza, marchewka, ogórek, papryka, pomidory, por, rukolę, rzodkiewkę, sałatę, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu.
Poniżej krótka ściąga na październik. Możesz ją wydrukować i powiesić na lodówce.
Mit- warzywa są drogie.
Warzywa kupowane w sezonie, są tanie. Jeśli pójdziesz na bazarek szybko zorientujesz się na jakie warzywa obecnie jest sezon – te warzywa których jest najwięcej i są w niskiej cenie.
Zachowaj smak przez cały rok
Sezon na niektóre warzywa trwa w Polsce dosyć krótko i nie ma w tym nic złego. Jeśli pomyślisz o tym wcześniej, możesz cieszyć się ich smakiem cały rok. Dobrym sposobem na jedzenie ulubionych warzyw cały rok jest ich mrożenie lub marynowanie. Świeże, sezonowe warzywa trzeba umyć, osuszyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki i popakować do zamrożenia. Do mrożenia sprawdzi się dynia, marchewka, por, groszek, fasolka, natka pietruszki, korzeń, brokuł, kalafior.
Niektóre warzywa takie jak ogórek, kapusta, botwinka lepiej jest zamarynować i powekować w słoiki. Kiszenie to popularny sposób na warzywa. Kiszone ogórki, kapusta, botwinka nadadzą się na zupę lub dodatek do obiadu w zimowe dni. Dodatkowo w procesie kiszenia warzywa zyskują na zdrowotnym działaniu. Ogórki kiszone i kapusta są bogate w bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na pracę jelit.
Rozsmakuj się w warzywach
Oprócz zdrowotnych właściwości, warzywa są po prostu smaczne. Trzeba tylko umieć je odpowiednio doprawić lub przyrządzić. Będąc przez kilka miesięcy na wegańskiej diecie odkryłam jak niesamowite smaki kryją w sobie warzywa. Przepisów na warzywne dania w internecie jest całe mnóstwo. Moje ostatnie odkrycie to curry z fasolki szparagowej i dyni. Jeśli brakuje Ci pomysłów na dania z warzyw zajrzyj tutaj znajdziesz tam całe mnóstwo zdrowych, warzywnych przepisów na każdą okazję.
Ustrój swój talerz
Do każdego posiłku jedz warzywa. Spraw aby Twój talerz był kolorowy od warzyw. Do śniadania, obiadu, kolacji, również pomiędzy tymi posiłkami. Warzywa mogą też stanowić dobrą przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu. Obrana i pokrojoną marchewkę weź do pracy i zjedz zamiast sięgać po niezdrowe przekąski schrup soczystą marchewkę. Zielone, czerwone, żółte, białe- warzywa są kolorowe i pięknie wyglądają na talerzu. Pamiętaj aby każdy posiłek był tak przystrojony. Zacznij już dziś.
Zadania do wykonania:
- Znajdź w swojej okolicy miejsce gdzie kupisz świeże, sezonowe warzywa
- Zrób listę sezonowych warzyw i wybierz się na zakupy
- Podziel, poobieraj, przygotuj warzywa na następny dzień
- Zaplanuj posiłki z warzywami na każdy dzień
- Rozsmakuj się w warzywach. Przygotuj je w ciekawej i smacznej formie
Do dzieła!
Masz sprawdzone sposoby na warzywne przekąski w ciągu dnia? Podziel się nimi w komentarzu. Daj znać jak Ci idzie codzienne jedzenie warzyw.
Jeśli potrzebujesz pomocy w poprawie sylwetki lub/ i chcesz zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie, odezwij się do mnie. Zapraszam do współpracy. Razem możemy więcej.