Wegańskie ciasteczka jęczmienne
Dzisiaj przepis na wegańskie ciasteczka jęczmienne
Idealnie jest mieć taką przekąskę pod ręką w pracy, po treningu, zjeść gdy nie ma się czasu na przyrządzanie posiłków. Dodają energii i świetnie smakują. To zdrowa alternatywa dla sklepowych przekąsek, które mają dużo cukru i sztucznych dodatków. Wykonanie ich nie zajmie Ci więcej niż 30 min.
Wegańskie ciasteczka jęczmienne – składniki
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki żurawiny lub rodzynek
- 2 łyżki jagód goi
- 1 łyżka masła orzechowego z tego przepisu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowy
Wegańskie ciasteczka jęczmienne – wykonanie
- Suche składniki ( płatki, słonecznik, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę i jagody goi) zmieszaj ze sobą
łyżką w misce lub w Thermomix 10 sek na 5. - Dodaj masło orzechowe, olej, syrop z agawy.
- Ponownie zmieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać lepką masę
- Nastaw piekarnik na 180 st.
- Z uzyskanej masy formuj ciasteczka i ułóż je na blaszce do pieczenia
- Piecz 15 min w temperaturze 180 st.
Ciasteczka są gotowe. Szybka i smaczna przekąska w trakcie dnia. Dla lepszego smaku można posmarować cisateczka masłem orzechowym lub czekoladą wegańską. Ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemnik, wtedy nie tracą swojej kruchości. Smacznego !
Zostaw like i podaj dalej, będę wiedzieć że Ci się podobało