Wegańskie ciasteczka jęczmienne

Dzisiaj przepis na wegańskie ciasteczka jęczmienne

Idealnie jest mieć taką przekąskę pod ręką w pracy, po treningu, zjeść gdy nie ma się czasu na przyrządzanie posiłków.  Dodają energii i świetnie smakują. To zdrowa alternatywa dla sklepowych przekąsek, które mają dużo cukru i sztucznych dodatków. Wykonanie ich nie zajmie Ci więcej niż  30 min. 

DSC03716

Wegańskie ciasteczka jęczmienne – składniki

  • 1 szklanka płatków jęczmiennych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki żurawiny lub rodzynek
  • 2 łyżki jagód goi
  • 1 łyżka masła orzechowego z tego przepisu 
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowy

DSC03724

Wegańskie ciasteczka jęczmienne – wykonanie

  1. Suche składniki ( płatki, słonecznik, proszek do pieczenia, orzechy, żurawinę i jagody goi) zmieszaj ze sobą
     łyżką w misce lub w Thermomix 10 sek na 5.
  2. Dodaj masło orzechowe, olej, syrop z agawy.
  3. Ponownie zmieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać lepką masę
  4. Nastaw piekarnik na 180 st.
  5. Z uzyskanej masy formuj ciasteczka i ułóż je na blaszce do pieczenia
  6. Piecz 15 min w temperaturze 180 st.

DSC03726

Ciasteczka są gotowe. Szybka i smaczna przekąska w trakcie dnia.  Dla lepszego smaku można posmarować cisateczka masłem orzechowym lub czekoladą wegańską. Ciasteczka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemnik, wtedy nie tracą swojej kruchości.  Smacznego !

Zostaw like i podaj dalej, będę wiedzieć że Ci się podobało  :)

pozytywny nastrój 

Bądź na bieżąco na Facebooku

Podziel się tym postem