Pyszne masło orzechowe z chrupiącą marchewką

Masło orzechowe, smakuje wyśmienicie szczególnie takie własnej roboty. Tego smaku nie można do niczego porównać. Niecodzienne połączenie masła  ze świeżą, soczystą marchewką to idealna propozycja na zdrową i szybką przekąskę w ciągu dnia. 

 Orzeszki ziemne są smaczne, zdrowe i tanie. Orzechy ziemne ( arachidowe) należą do roślin strączkowych. Są bogate w witaminy z grupy B i zawierają sporą ilość białka oraz tłuszczy z grupy omega-3.  Zrobienia masła jest dziecinne proste, a walory smakowe zdecydowanie przewyższają te kupione w sklepie. Do zrobienia masła potrzeba mieć jedynie dobry sprzęt do mielenia, ja używam Thermomixa.

DSC03056

Potrzebujesz:

  1. Paczkę 300 gram orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
  2. Sól do smaku
  3. Kilka świeżych marchewek
  4. Blender dobrej mocy. Ja używam Thermomixa.

Wykonanie:

  1. Orzechy ziemne zmiksuj na jak najwyższych obrotach
  2. Następnie zgarnij masę ponownie do środka miksera i znowu ustaw najwyższe obroty
  3. Powtórz czynność kilka razy, aż do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji
  4. Dodaj soli do smaku i zmiksuj ponownie
  5.  Marchewkę pokrój w słupki i maczaj w maśle

 

DSC03066

Dziecinnie proste w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie. Nie przesadzaj tylko z ilością masła. Codzienna dawka to około 1 łyżka. Taka ilość  masła orzechowego  to  około 120 kcal, zawiera 5 g białka, 10 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów.

Smacznego !

 

Jeśli ten przepis Cię zainspirował zostaw like i podaj dalej, będę wiedzieć że Ci się podobało :) 

pozytywny nastrój 

Bądź na bieżąco na Facebooku

Podziel się tym postem