Pyszne masło orzechowe z chrupiącą marchewką
Masło orzechowe, smakuje wyśmienicie szczególnie takie własnej roboty. Tego smaku nie można do niczego porównać. Niecodzienne połączenie masła ze świeżą, soczystą marchewką to idealna propozycja na zdrową i szybką przekąskę w ciągu dnia.
Orzeszki ziemne są smaczne, zdrowe i tanie. Orzechy ziemne ( arachidowe) należą do roślin strączkowych. Są bogate w witaminy z grupy B i zawierają sporą ilość białka oraz tłuszczy z grupy omega-3. Zrobienia masła jest dziecinne proste, a walory smakowe zdecydowanie przewyższają te kupione w sklepie. Do zrobienia masła potrzeba mieć jedynie dobry sprzęt do mielenia, ja używam Thermomixa.
Potrzebujesz:
- Paczkę 300 gram orzeszków ziemnych prażonych, niesolonych
- Sól do smaku
- Kilka świeżych marchewek
- Blender dobrej mocy. Ja używam Thermomixa.
Wykonanie:
- Orzechy ziemne zmiksuj na jak najwyższych obrotach
- Następnie zgarnij masę ponownie do środka miksera i znowu ustaw najwyższe obroty
- Powtórz czynność kilka razy, aż do uzyskania płynnej, jednolitej konsystencji
- Dodaj soli do smaku i zmiksuj ponownie
- Marchewkę pokrój w słupki i maczaj w maśle
Dziecinnie proste w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie. Nie przesadzaj tylko z ilością masła. Codzienna dawka to około 1 łyżka. Taka ilość masła orzechowego to około 120 kcal, zawiera 5 g białka, 10 g tłuszczu, 2,5 g węglowodanów.
Smacznego !